Vi ku' det hele

26.03.2022

Syv portrætter af syv kvinder, der på hver deres måde er slået igennem og har trodset tiden.


Vi ku' det hele er en fortælling om syv stærke kvinder, der ser tilbage på deres liv og fortæller om, hvordan de med tiden og tendenserne imod sig er lykkedes med at skabe en karriere.


Kirsten Olesen, Bente Scavenius, Lillian Knudsen, Marianne Davidsen-Nielsen, Kirsten Thorup, Anne Knudsen og Marianne Jelved fortæller om deres liv og tanker om at blive ældre, og jeg synes, det er befriende at læse om deres tanker om alder og alderdom – hvad enten de er bange for den, hader den, eller slet ikke føler, den har ramt dem.


Fortællingerne giver et varmt indblik i deres liv, og Mette Vibe Utzon skriver lunt og let om mødet med de syv kvinder, der foregår i hjemlige rammer.


Jeg kunne nogle steder godt ønske mig endnu mere dybde og nerve i samtalerne, når nu, de faktisk har sider og rum til at gå længere ind i nogle af krogene i deres liv. Jeg kunne også godt ønske mig, Mette Vibe Utzon trådte endnu mere markant frem som fortæller - så det blev samtaler mere end portrætter.


Selvom det nok ikke helt er mig, der er målgruppen, men føler jeg mig alligevel i sindssygt godt selskab og jeg føler, jeg sidder med til kaffeslabberasen med kvinderne.


Jeg fortalte min bedstemor om bogen, og hun bad mig tage den med til hende, næste gang jeg kommer hjem. Og jeg tror virkelig, den vil ramme hende, fordi hun selv er vokset op i den tid, er kvinde og har kæmpet mod stereotyperne – og i dag er over 80 år og på papiret gammel, selvom hun heller ikke selv synes, hun er det.


Det sætter tingene i perspektiv og giver mig som ung en ro omkring, at der er tid nok til at nå at skabe mig den karriere, jeg drømmer om, blive den mor, jeg drømmer om, og at alderdommen ikke altid føles så oldgammel, når man står midt i den, som den ser ud på papiret.


Fire af seks bøger: 📖 📖 📖 📖