top of page

tilbage til naturen

Thor Heyerdahl rejser et år til Fransk Polynesien, og det sætter den moderne tilværelse i perspektiv.

Thor Heyerdahl er en norsk opdagelsesrejsende, der er mest kendt for at sejle tværs over Stillehavet i en tømmerflåde. Men før han gjorde det, rejste han i begyndelsen af 1940'erne fra Norge og ud til en lille ø i Stillehavet med sin kæreste Liv.


De to unge europæere rejste ganske uvidende om, at krigens første vinde var begyndt at blæse i Centraleuropa. I virkeligheden flygtede de bare fra civilisationen for at finde tilbage til naturen og tilbage til den verden, mennesket kom fra. Og det lykkedes. Bevæbnet med en stålgryde, en machete og to tæpper, bosatte de sig i junglen på øen Fatu Hiva i det nordlige Fransk Polynesien og levede af brødfrugter, kokosnødder, bananer og vilde dyr, og de oplevede for alvor, hvad det vil sige at være i pagt med naturen.


Thor Heyerdahl blev senere verdenskendt for sine studier om, hvor polynesierne oprindeligt kom fra og for sin sejlads over Stillehavet på en tømmerflåde. Men han er ikke bare en opdagelsesrejsende. Han er også en medrivende fortæller, der tryllebinder sine læsere med detaljerede beskrivelser af livet i junglen.


Og netop polynesierne er et folkefærd, der er værd at læse om, selvom de befinder sig på den anden side af jorden. Selv i dag lever mange stadig af af at producere kokosolie, og på de afsidesliggende øer er der begrænset adgang til både internet, friske forsyninger og andre civile goder. Samtidig er det et folk, der har været meget igennem. I år 1773 lød befolkningstallet på over 100.000 mennesker fordelt på øerne. Det blev skåret til 3000 i 1920, da de blev opdaget af rejsende fra Europa, der bragte alverdens sygdomme med sig. Derudover har de en lang forhistorie med kannibalisme og menneskeofring til guderne, og det berører Heyerdahl i sin bog.


De to norske eventyrer besluttede efter godt et år at vende tilbage til civilisationen, men de fik noget med hjem, kun de færreste, der har oplevet den moderne verden, får lov at mærke på egen krop.


”Vi havde set hvor simpelt livet kunne være, hvor fuldkommet harmonisk og intenst lykkeligt et menneske kunne være, når det var befriet for de talløse ting vi knokler for at erhverve, når vi skal leve på samme fod som andre i et moderne samfund.”


Tilbage til Naturen er en fremragende bog, hvis man vil have indblik i, hvordan verden engang så ud, og så sætter den penge, tid, travlhed og begær i perspektiv. Det er en sund oplevelse.

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page