top of page

Tak for kaffe - den svære kunst at tale sammen

05.09.2021

I 2019 blev Özlem Cekics ord dialogkaffe optaget i den danske ordbog. Det er en kop kaffe, der skal drikkes over en dialog om uenigheder. I sin nye bog giver hun gode råd til, hvordan man så gør det.


Tak for Kaffe - den svære kunst at tale sammen er en form for selvhjælpsbog til, hvordan du bedst kan gå i dialog med nogen, du er uenig med. Özlem Cekic giver både gode råd til den svære samtale med en forælder, en tilfældig på Facebook en kollega eller bare i hverdagen.


Jeg tænkte: Okay, det kan være, jeg kan lære et par fif, så jeg kan undgå den samme diskussion med det samme menneske til familiefødselsdagen igen og igen. Måske ikke bare undgå den, men faktisk forstå, hvorfor jeg altid havner der og må hive mig selv op af mudderet. Igen.


Og nu hvor jeg har læst bogen, har jeg da lært lidt. For eksempel definerer hun forskellen på en diskussion og en dialog – og her blev jeg klogere. En diskussion handler om at overbevise den anden og vinde. En dialog handler om at udveksle holdninger, men mest for at blive klogere på hinanden og flere aspekter af en sag. Den skelnen har jeg faktisk manglet. Tak.

Ud over det sidder jeg nok mest tilbage med sætningen: Bliv på din egen banehalvdel. Et godt råd, en svær kunst.


Heldigvis er det ikke bare gode råd fra en selvudnævnt ekspert. Den tidligere folketingspolitiker giver også et helt særligt indblik i, hvad der kan følge med at være offentlig person, og hvilke ytringer, man må lægge ryg til. Vi kommer med ind i SF’s gruppelokale på Christiansborg, hvor Cekic fortæller om det, hun selv kalder voksenmobning, og vi får et indgående indblik i hendes relation til sin far, der i mange år har været drevet af diskussioner og uenigheder – og en kamp om at overbevise den anden.


Det personlige element gør, jeg læser videre og videre og til ende, selvom jeg egentlig havde lyst til at stoppe flere gange. Jeg kan se ideen, men jeg synes, den kaffe, der bliver serveret i Tak for Kaffe er en tynd en af slagsen. Jeg lærte noget, men jeg havde ikke behøvet 200 sider.


Tre ud af seks bøger: 📖 📖 📖

bottom of page