top of page

Som Pesten

Med millimeterpræcision skrev Hanne-Vibeke Holst i 2018 om en verdensomspændende influenzapandemi, der slog flere hundrede tusinde mennesker ihjel. Nu står vi selv midt i den.


Jeg fik aldrig læst Som Pesten, da den udkom i 2018. Jeg må indrømme, jeg følte det en smule for urealistisk at læse om en influenza, der ikke kunne stoppes og slog folk ihjel som fluer. Men da Covid-19 pludseligt var en skræmmende realitet, blev jeg nysgerrig, og nu er jeg blæst bagover.

Som altid skriver Hanne-Vibeke Holst i et lækkert og finurligt sprog, men endnu mere imponerende er den research og den nøjagtighed historien er skrevet med. Fortællingen kredser om den danske læge Karoline Branner, der bliver ansat som koordinator for WHO’s pandemiafdeling i Genevé i Schweiz. Hun bliver allerede i løbet af de første uger på jobbet filtret ind i hele det storpolitiske spil mellem Big Pharma, USA, Rusland og internationale organisationer, og mens hun forsøger at agere korrekt og menneskeligt på samme tid, vælter hele familien ved siden af hende. Inden hun ser sig om, er hendes mand sunket ned i det tungeste narkomiljø i Schweiz, og hendes søn overlades mere eller mindre til sig selv, mens hun forsøger at redde de svageste, der bukker under for influenzaen.


Efterhånden som pandemien udvikler sig, bliver hendes mand mere og mere presset og ender med at lave en privat overvågning af Karoline Branner, så han kan videregive interne oplysninger til uheldige personligheder rundt om i verden. Det er lige ved at få rigtigt alvorlige konsekvenser for både Karoline og millioner af mennesker.

Bogen er en blanding mellem et intellektuelt indblik i et verdenspolitisk magtspil og en skandinavisk krimi med vold og bedrageri, men det fungerer.

Efter at have spist side for side sidder jeg tilbage med en ubehagelig følelse af et forvarsel, som ingen troede på. Hvordan Hanne-Vibeke Holst så præcist og detaljeret kunne beskrive fremtiden, det gad jeg godt have svar på.

bottom of page