top of page

Silicon city

Silicon City giver et unikt indblik i byen San Francisco, der skizofrent veksler mellem teknologidynastier og et sort hul af ulykkelighed.

San Francisco var et af de første stop på vores rejse rundt i verden. Vi måtte bare til en af klodens førende metropoler, der er først og størst inden for alt fra teknologi til homoseksualitet.


Vi ankom sent om aftenen og troede, vi havde booket et hotel i jazzkvarteret, men vurderet på hjemløse, prostituerede og narkomaner kunne vi ret hurtigt se, vi var havnet i et uheldigt område. Heldigvis fik dagen øjne igen, og vi fandt ud af, at vi boede i kvarteret Tenderloin, der er de hjemløses bydel. Der stank af tis og ulykkelighed, folk lå overalt på fortovene, vi måtte træde over kanyler og brugte kondomer, og bare få hundrede meter væk pulserede de store shoppinggader og Financial District, der rummer nogle af USA’s rigeste og mest magtfulde virksomheder.


For at blive klogere på byens polariserede befolkning købte jeg Silicon City. Og allerede på første side skildres de paradokser, vi også så.


"San Francisco forandrer sig med rekordfart. Det er et kendt hjem for kunstnere, aktivister og kendt som fødested for Beats, The Black Panthers og LGBTQ-bevægelsen. I de seneste årtier er kystområdet blevet til Silicon Valley, hjertet af USA´s nye økonomi. Jo rigere regionen bliver, jo mere ulighed og mindre diversitet kommer der, og det giver flænger i byens facade - rivende socialt skifte, epidemier af udsættelse, stigende kriminalitet, et faldende antal offentlige institutioner - det viser sig nu."


Det rejser spørgsmålet: hvordan kan en af USA’s førende byer både rumme verdens største virksomheder, gå forrest på værdipolitiske sager og alligevel have en støt stigende kurve af misbrugere, hjemløse og hjælpeløse væsener?


Gennem både skolelærere, tech-ingeniører for google, hjemløse i Tenderloin, homoseksuelle i Castro, taxachauffører og mange andre, giver bogen et unikt indblik i de millioner af forskellige liv, der leves i den samme by.


Bogen er ikke kun interessant, hvis man selv har været i San Francisco. Den rammer plet på verdens generelle udfordring med stigende ulighed. Og så er det bare mega interessant at læse om forskellige menneskers liv, mål og drømme. Silicon City sætter penge og magt i perspektiv og giver stof til eftertanke.

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page