mormor dansede i regnen

14.05.2021


Mormor dansede i regnen er et sammenflet af to hjerteskærende historier, der begge er viklet rundt om den klump af ondskab, Anden Verdenskrig førte med sig.

Med to separate fortællinger beskriver den norske forfatter Trude Teige, hvordan tre kvinder alle led under, hvad 2. Verdenskrig gjorde ved folk – ikke bare mens det stod på, men også i mange år efter.


Vi følger barnebarnet Juni, der overtager sine bedsteforældres hus på en ø i Norge og pludseligt fornemmer, at fortiden gemmer på dybe furer af fortielser. Samtidig er hun på flugt fra et nedbrydende forhold og kæmper stadig med minderne fra en barndom, hvor alt det usagte lå lige under overfladen.

Mens Juni, sammen med vennen Georg, kommer dybere ind i mormoren Teklas historie, hører vi den også fra Tekla selv i et andet fortællerspor. Hvordan hun blev forelsket i en tysk hestehvisker, mod familiens vilje tog med ham til et sønderknust Tyskland og selv blev et af krigens ofre.


Det er en smertelig historie om ondskab og fortrængning, men også om ikke bare at overleve, men at vælge at leve videre, selvom det er med ar på sjælen. Trude Teige har bygget historien op over gemte interviews med en række norske kvinder, der rejste til Tyskland efter Anden Verdenskrig, og den er uhyggeligt autentisk fortalt.


Jeg var selv mest optaget af det spor, der handler om mormoren og hendes mand Ottos rejse til hans hjemby i Tyskland, der ender med at blive afslutningen på deres korte forhold og starten på et nyt liv for Tekla. Det andet spor med barnebarnet Juni er vigtigt, men her kommer vi ikke helt så dybt ind i karakteren, og det bliver en mere overfladisk relation.


Mormor dansede i regnen er en original fortælling i en ellers stor bunke af krigsberetninger, og den er skrevet med en nerve og smerte, der vidner om et stort researcharbejde.


Fire ud af seks bøger: 📖 📖 📖 📖