Lenni og Margots et hundrede år

16.07.2021

Den engelske debutantforfatter Marianne Cronin har skrevet fortællingen om noget af det sværeste. At leve i nuet, ikke være bange for døden og turde give sig hen til nye venskaber, selvom der ikke er lang tid tilbage at være venner i.


Først når man har været tæt på døden, forstår man værdien af livet. Det har de fleste sikkert hørt eller kan genkende. I Lenni og Margots et hundrede år er døden uundgåelig, det er bare et spørgsmål om tid, før den indtræffer. Men bogen om den 17-årige Lenni og den 83-årige Margot handler om alt andet end døden, selvom den venter lige rundt om det næste eller det næste hjørne.


De to befinder sig på hver deres afdeling på hospitalet og venter på døden på hver deres måde. 17-årige Lenni forsøger at sætte sin far fri og forberede ham på den dag, hun ikke er der mere, mens hun søger svar og mening med livet, døden og Gud hos hospitalspræsten Fader Arthur.

83-årige Margot har levet sit liv med kærlighed, brud, glæder og sorger, og hun er afklaret med, der ikke venter meget mere forude.


Men en dag møder Margot og Lenni hinanden i kreaklubben på hospitalet, fordi Lenni ikke gider gå på holdet med alle de unge, der har brækket benene eller er indlagt med astma og har livet foran sig. I stedet hopper hun på holdet for plus 80, og det bliver starten på et venskab, der opstår, mellem to mennesker, der begge står for enden af livet.

De mødes, fordi de skal dø, men i stedet for at dyrke det, hylder de livet og maler 100 billeder, der hver især repræsenterer et år i deres liv og fejrer kærligheden, meningen og tilværelsen.


Det er en smuk historie om, at venskaber ikke behøver at være bundet op på alder, enighed eller et ensrettet udgangspunkt. Lenni og Margot mødes om de liv, de hver især har levet, de inspirerer hinanden og finder en mening med meningsløsheden sammen.


Plottet er simpelt, til tider lidt banalt, men Lenni og Margots et hundrede år er en rørende bog, der har fået mig til at tænke over, hvad døden er, og hvad et venskab kan. Hverken Lenni eller Margot er bange. De lever, inspirerer, tænker og elsker lige til det sidste.


Fire ud af seks bøger: 📖 📖 📖 📖