top of page

Kærlighed

Opdateret: 4. maj 2021

21.03.2021


Hvem andre end Anders Agger skulle skrive en bog om helt almindelige menneskers kærlighedshistorier? Jeg kan ikke komme på nogen.

Umiddelbart var jeg lidt skeptisk omkring ’en bog om kærlighed’. Det lød meget flødeblødt og ikke som historier med noget særligt kød på, som journalist og forfatter Anders Agger ellers er kendt for. Nu har jeg læst den, og noget af min skepsis er blevet gjort til skamme – noget af den består.


Konceptet er, at Anders Agger har interviewet både kendte og ukendte danskere om kærlighed, der er blevet til en række fortællinger om både store kærlighedshistorier med en start, midte og for nogle en slutning, og det er også blevet til reflekterende fortællinger om kærlighed som fænomen.


Men den bedste historie er sådan set den, der ikke bare handler om kærlighed i sin urealistiske renhed, men også om had, afmagt og smerte. Det er historien om Signe Bjerregaard Ried, der er kærester med fotografen og IS-gidslet Daniel Rye, da han tager til Syrien for at skildre krigen og dens uskyldige ofre. Her rammer Anders Agger en dybere nerve end i de andre historier, og det bliver en større og mere væsentlig fortælling om angst og smerte og sorg.


Det er også hyggeligt at høre om Line og Mikkel, der møder hinanden i toget, om Mikkel, der efterlader en håndskreven seddel, om Line, der ringer op kort efter og om, at de så selvfølgelig bliver smaskforelskede. Men hvor tit sker det lige?


Til gengæld er det både uinteressant og unødvendigt at høre om Renée Toft Simonsens forhold til Thomas Helmig. Jo, de er kendte og sikkert både spændende og helt almindelige, men jeg havde svært ved at identificere mig med dem, deres smukke ydre og deres på mange måder ekstravagante liv.


Bogen er en blanding af dybe, sjove og kærlige kærlighedshistorier, og den er på mange måder mere vedkommende, end jeg havde forestillet mig. Hvis man så ovenikøbet lykkes med at læse den med Anders Aggers smørbløde speakerstemme, vokser nogle af historierne pludseligt ud af papiret og bliver ægte Anders Aggerske.

bottom of page