top of page

Factfulness

Bogen af den svenske læge og professor, som du har i baghovedet, næste gang du læser nyheder. Med gode simple eksempler og et enkelt budskab kan rå data godt føles som frilæsning.


Jeg er muligvis sent ude her. Men jeg forstår nu endelig hypen, når det kommer til Hans Rosling. Visionerne er store. Det er ikke til at tage fejl af fra første side i bogen Factfulness, som blev udgivet af hans søn og svigerdatter, da Rosling døde af kræft i begyndelsen af 2017.


At uddanne verdens befolkning til også at opdage de mange fremskridt, som drukner i alle kriserne og katastroferne, er ikke en lille mission. Men Rosling formår - på en klassisk formel af simple illustrative eksempler, der kan skaleres op i det store perspektiv - at komme godt i mål med sit foretagende.


Bogen var en øjenåbner. På grænsende til det naive slugte jeg hver en historie fra Roslings liv som ung læge og forsker i nogle af verdens mest udfordrede steder. Hvis han, som havde set mennesker i så dyb en nød, stadig kunne bevare håbet for, at det går den rigtige vej, så må der være noget om det.

Rosling etablerer indirekte et magtforhold i starten af bogen, da han lader mig side og svede igennem en test af, hvor godt jeg kender til forholdene i verden inden for fx fattigdom og ligestilling. Ligesom de mange mennesker, han selv har udført testen på, er jeg mange gange udfordret på viden. Derfra bliver det nemt at gå med på, at Rosling selv sidder inde med ’de korrekte fakta’.


Siden opsøgte jeg divergerende holdninger til Roslings arbejde – og måtte konstatere, at mange er dybt uenige med hans ”ensidede fremstilling af verden.” Ikke desto mindre har bogen fået en samtale i gang, og set i lyset af Fake News bølgen, så er det i mit hoved kun godt, at vi mennesker diskuterer, hvordan vi oplyser os selv.


Bogens små fif til, hvordan man som menneske bevarer sin kritiske sans over for blandt andet mediernes dækning af kriser, kan jeg kun bifalde. Og som journalist er det vist kun sundt at blive mindet om, at historikken og det længere perspektiv betyder meget for modtagerens forståelse af ’at det da aldrig bliver bedre’.


At læse Factfulness er også at studere de mange grafer og opgørelser, som Hans Roslings organisation Gapminder står bag. Og det er en visuel flot oplevelse, som kun beriger læsningen og forståelsen endnu mere, end hvad ord kan gøre.

bottom of page