top of page

En rigtig dame

Opdateret: 4. maj 2021

22.04.2021


De fleste kvinder kender kvinder, når de er værst. Når facader og forfængelighed bliver det vigtigste, og vi tænker mere over, hvad vi er, end hvem vi er. Det skriver Heidi Kølle Andersen om i sin novellesamling ”En rigtig Dame.”


Midt i en tid hvor vi meget eksplicit forsøger at skabe ligeløn, ligeværd og lighedstegn mellem mænd og kvinder ligger en usagt og meget tungere kamp under overfladen. Kvindernes egen respekt for det at være kvinde og for andre kvinder.


Heidi Kølle Andersen har skrevet 15 små noveller, der hver især lader glansbillederne smuldre og viser, hvad der kan gemme sig inde bag ved. Hun jonglerer med alle følelser, de fleste aldre og mange aktuelle temaer og sætter på en kvindelig underspillethed fokus på kvinder, når de er værst og er sin egen og hinandens værste fjende.


Det gælder både Dagny, der for længst er vokset sammen med sin mand Karl Kristian, den kræftsyge kvinde, der finder kontrol i at kontrollere sit udseende og pleje kroppens ydre, Anne-Sophie, der er bundet på hænder og fødder af sine egne hæmninger, indtil hun en dag er bundet af ikke længere at have nogen hæmninger, og Inger, der leger med tanken om at hæve sin pension, forlade børnene og stikke af, men aldrig gør det, fordi hun hellere vil være noget for nogen end for sig selv.


Til sidst bliver novellerne flettet sammen i frisørstolen på en måde, som kun kvinder kan. Alle skæbner bliver vendt og drejet, alle fordomme bliver dyrket, og al forfængelighed lever.


Sproget er direkte og klart, men jeg savner en smule mere autenticitet i dialogerne og lidt mere dybde i nogle af karaktererne. Jeg forstår godt ideen med at skrabe i overfladen og vise, at det uperfekte findes lige nedenunder, men det bliver nogle steder for flygtigt. Som om vi skal have hænderne i dejen, men helst uden den klistrer på fingrene.


Men det ændrer ikke på, det er en helt vildt vigtig og ironisk samling af kvindeportrætter, der ikke kredser om de klassiske: hvor mange kvinder i bestyrelser eller metoo-debatten. Det er fortællinger, der handler om kvinders selvrespekt og respekten for hinanden.


Fire ud af seks bøger: 📖 📖 📖 📖

bottom of page