top of page

Det der skiller os

13.09.2021

Det der skiller os er blevet hyldet og hædret i hele verden og er blevet udnævnt til Barack Obamas yndlingsbog, så jeg havde høje forventninger - og de blev indfriet.Først tænkte jeg: Man kan næsten ikke skrive en bog, der både rummer temaer om race, svigt, vold og seksualitet. Det må blive for meget af det gode.


Men det kan man godt, når man hedder Brit Bennett. På en rørende, afslappet, nærmest ubesværet måde, får hun skrevet den ene smertelige og smukke lille fortælling efter den anden og fortalt dem gennem mennesker, der alle sammen har noget særligt i sig, der gør, man kommer til at holde af dem.


Vi følger tvillingerne Stella og Desiree, der vokser op i sydstaterne i 1950’erne i en tilværelse, der er tryg, fin og varm, og hvor de er hinandens vigtigste. Da de bliver voksne, drager de ud i verden sammen, men en dag skilles de og ender på hver deres vej i livet.


I et fintflettet net af livstråde, beslutninger og bedrifter følger vi først tvillingerne – derefter deres døtre, der også lever vidt forskellige liv. Den ene er mørk og forelsket i en transkønnet. Den anden drømmer om at blive skuespiller og har alle muligheder. Men det er ikke altid, den nemmeste sti er den letteste vej at gå, og græsset er heller ikke altid grønnere på den anden side, selvom man tit tror det.


Det der skiller os er en fortælling om at vokse op i den samme verden og leve to forskellige liv, om at man aldrig kan løbe fra sin fortid, og om at succes i virkeligheden kommer af hårdt arbejde og ærlighed mere end medfødte privilegier.


På fineste vis giver Brit Bennett et smertefuldt, ubehageligt ærligt og samtidig sympatisk indblik i USA’s i 1950’erne og 1960’erne, men også om, hvordan fordomme, skam og misforståelser kan ligge som en skygge over livet.


Fem ud af seks bøger: 📖 📖 📖 📖 📖

bottom of page