Det andet ansigt

Mari Jungstedts 13. krimi i serien om kriminalkommissær Anders Knutas og journalist Johan Berg er en gribende krimi, hvor plot og relationer går hånd i hånd med svensk skærgårdsidyl.Jeg har læst samtlige af svenske Mari Jungstedts krimier, der foregår på den lille ø Gotland uden for Stockholm. De sidste år er jeg faldet af på den, men nu fik jeg endelig lejlighed til at følge op og læse ”Det andet Ansigt”, der er den næstnyeste i rækken. Og akkurat som i de andre bøger, brillerer Jungstedt med et persongalleri af nuancerede og velbeskrevede personer, der udover at være filtret ind i de grusomme kriminaliteter, hver især bokser med lidt af hvert i deres privatliv.


Selve plottet cirkulerer om en lokal kædemorder, der forklæder drabene som fejlslagne sexlege og vildleder politiet med misvisende spor. Det hele har rod i en faldskærmsulykke i 90’erne, vi som læsere er blevet involveret i i begyndelsen af fortællingen. Det hele går op og giver mening til sidst, men bogen er ikke på noget tidspunkt neglebidende spændende.


Alligevel glæder jeg mig allerede til at læse sidste nye skud i serien på grund af især to ting. Den ene er kriminalkommissær Anders Knutas, der er så kejtet og usleben, at man ikke kan andet end at holde af ham og følge med i hans liv, der til tider er både svært og uretfærdigt.


Den anden grund er, at Mari Jungstedt har en formidabel evne til at beskrive omgivelserne, så jeg efter hver eneste bog har et brændende ønske om at komme til Gotland og opleve den svenske skærgård i solnedgangen, mærke det salte vand på min hud og slentre rundt på brostenene i middelalderbyen.