top of page

Den tredje søster

Opdateret: 9. feb. 2019

Sara Blædel binder en sublim sløjfe på trilogien om Ilka og bedemandsforretningen i Racine.


Endelig fik vi slutningen på Sara Blædels fortælling om Ilka, Artie, Søster og resten af den forfaldne bedemandsforretning i Racine. Den første bog tegnede skitserne til en pirrende trilogi, men nummer to var flad og virkede mere som en bordbombe uden indhold.


Efter at have læst nummer tre, er det ikke svært at udpege den som den bedste, for den slår suverænt de to andre på både plot, thriller og følelser. Da jeg, efter to dages intens læsning, lukkede Den Tredje Søster i, sad jeg med en følelse af, at Sara Blædel havde bundet alle ender sirligt sammen med flotte sløjfer af silkebånd.


Sara Blædel formår at få siderne til at vende sig selv, mens Ilka kæmper en nærmest umenneskelig kamp for at få alle trådene redt ud og lagt i orden. Udover at stå med en konkursramt bedemandsforretning får hun at vide, at hendes afdøde far slet ikke er død alligevel. Samtidig viser det sig, at virksomhedens nonne og sekretær er rodet ind i både en mafia og er på flugt fra en religiøs sekt.


Alt imens Ilka prøver at filtre trådene ud, bliver truet på livet og er ved at miste sin bedste ven, dukker Ilkas danske mor op. På næsten Yvonne fra Olsen-banden agtig manér tromler hun hen over både religiøse sekter, narkobaroner og babymordere og får på mirakuløs vis sat bedemandsforretningen på hjul igen.


Men det er ikke bare plottet, der er gedigent og gennemtænkt. Hovedpersonen Ilka, der på mange måder er kantet og uperfekt, bliver tilført en mere og meget klædelig følsom side i bind tre. Omsorgen for makkeren Artie er kejtet, men romantisk på samme tid, og gensynet med moren fra Danmark får alle de gemte følelser til at pible frem og gøre hende menneskelig igen.


I de foregående bind har det været svært at tro på, at man kan rejse til USA og lande midt i en ruin af smadrede familieforhold, ødelagte venskaber og knuste drømme, og alligevel ignorere sin mors insisterende opkald og sms'er.


Nu får vi både forklaringen på hvorfor og finder samtidig ud af, at det nok ikke har været helt let alligevel.


Sara Blædel formår at pakke Ilkas rejse ind, så man ikke med sin vildeste fantasi kan forestille sig, at hun slipper godt fra det, og alligevel bliver alle tråde redt ud og sorteret i farver, så det hele til sidst giver mening.  

bottom of page