top of page

Damaskus

Opdateret: 7. okt. 2021

16.06.2021


Iben Albinus er journalist og manuskriptforfatter, Damaskus er hendes debutroman og hvilken start. Når tusmørket lagde sig, og jeg vendte den ene side efter den anden, kiggede jeg mig nærmest over skulderen, fordi fortællingen er så uhyggeligt levende.

Hovedkarakteren Sigrid har læst mellemøstlige studier og har tidligere arbejdet som journalist i Syrien. En dag bliver hun kontaktet og får muligheden for at komme afsted igen – denne gang for en svensk telegigant, der udbreder internettet i Syrien og hjælper borgerne tættere på adgang til information og viden. Men så enkelt er det ikke at kæmpe for demokrati i et af verdens grummeste diktaturstater. Året er 2011, det arabiske forår er ved at tage form, og regimet bruger alle, nærmest utænkelige, metoder til at holde oprørerne nede.


Sigrid ankommer med en idealistisk drøm om at gøre en forskel. Samtidig får hun en opgave af Forsvarets Efterretningstjeneste, men i Syrien kan man ikke vippe med storetåen, uden regimet ser det, og på ganske kort tid er den retfærdighedssøgende dansker både oppe mod et skruppelløst diktatur og må kæmpe mod dem, hun ellers troede var hendes allierede.


Iben Albinus har gennem hele bogen et skakspil kørende mellem to af karaktererne, og det er en elegant metafor for det spil, der bliver spillet i Damaskus. Der bliver handlet med informationer og mennesker, som om det var penge, og bedst som man tror, den anden er sat skak, og alt er nytteløst, er der er en vej ud, en ny mulighed, et nyt træk.


Der var få øjeblikke, hvor jeg tænkte; det kan simpelthen ikke passe, så mange ting kan blive ved med at gå galt og alligevel godt. Bedst som Sigrid tror, hun har folk på sin side, har hun det ikke alligevel, og netop som hun tror, hun er i sikkerhed, er hun alligevel blevet opdaget. Men hver gang går det godt, og jeg dybt imponeret over det researcharbejde, der må ligge bag at kunne skrive så præcis en fortælling, og jeg er imponeret over produktet. Sproget er elegant, plottet er fuldstændigt skudsikkert, og scenerne er skrevet med filmisk tempo og præcision, der får billederne til at rulle. Damaskus er en virkelig stærk debutroman, der holder i alle kanter og ender og syninger.


Fem ud af seks bøger: 📖 📖 📖 📖 📖bottom of page