top of page

BLONDINENS BETRAGTNINGER

21.01.2022

Hvis nogen skal komme med betragtninger, perspektiv og råd i #metoo-debatten, må det være tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.


Emma og jeg købte begge to bogen på Bogforum - egentlig mest for at få Helle Thorning-Schmidts signering, men også fordi, vi var nysgerrige. Kunne hun bidrage med nuancerede betragtninger til debatten uden at gøre det på en passiv-aggressiv?


Nu har jeg læst den, og den meget veltilberedt - evidensbaseret, sober og reel. Helle Thorning ser tilbage på det, hun kalder en anden tid. Hun bruger det ikke som undskyldning for de ting, der er sket, men ser på det som en forklaring på, hvorfor man gjorde ting anderledes engang.


Fortællingen er ikke kun tematisk og rationel - det er også en personhistorie om at være ung, forvirret og bange for, hvad man skulle og ikke skulle gøre. Begge dele klæder bogen og gør det lettere at identificere sig med. I dag kan hun se det ovenfra og har en stemme i debatten, hvor hun kan gå forrest.


Hun kommer både omkring forælderroller, magt, solidaritet, at sige undskyld og at tænke i kasser. Det er dejligt nuanceret og viser kompleksiteten i debatten. Jeg synes afsnittene, hvor hun nøgternt beskriver tiden, som den var og vanetænkningen i vores samfund, er sindssygt interessante.


"Når mænd sætter pris på sig selv i jobsammenhæng, opfattes de som stærke. De kender deres eget værd og står ved det. Når kvinder gør det samme, er vi skrappe. Uvkindelige."


Jeg opfatter mig selv som moderne, feministisk og opmærksom på unødvendige kønsvaner i min hverdag. Men det var så tit, jeg sad tilbage med en følelse af hvor-har-hun-ret og havde lyst til at sætte en post-it med en note til mig selv.


Blondinens betragtninger er et vigtigt og nuanceret perspektiv på metoo-debatten. Den er ærlig, skarp og sober.


Enkelte steder bliver det lidt en gentagelse, og man kan godt misse et par sider uden at tabe tråden fuldstændigt.


Fire ud af seks bøger: 📖 📖 📖 📖


Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page