top of page

Alting sker på en gang

Opdateret: 4. maj 2021

26.03.2021


Jeg har de sidste uger været i selskab med Pilou Asbæk, når jeg er kørt til og fra arbejde, og der er fart på, skal jeg hilse at sige.


Jeg har været helt vild med den danske skuespiller Pilou Asbæk, siden han optrådte i tv-serien Borgen. Derfor måtte jeg naturligvis også lytte til den biografi, der udkom i efteråret 2019.


Og nu sidder jeg altså tilbage med en blandet følelse. Rent fagligt er den glimrende skrevet, og Kristoffer Zøllner viser, han er blandt eliten inden for fortællende journalistik. Der er glimrende beskrivelser, betragtninger, dialog og tanker, og jeg kan godt lide måden, han citerer Pilou Asbæk på. Det minder om et langt, journalistisk portræt, mens han samtidig bruger reportagegenren til at tage mig med til premierer og filmoptagelser i både Kina, Australien, Californien og med hjemme i Gothersgade i København.


Jeg er også vild med ideen om at skrive en biografi om en person, der stadig ikke har opnået det største. Det giver en anden skrøbelighed, fordi hverken Pilou Asbæk, forfatteren Kristoffer Zøllner eller jeg ved, hvad der venter fra i morgen. Det er på alle måder en fortælling med en åben slutning, og det klæder den biografiske genre.


Når jeg også er skeptisk, handler det om Pilou Asbæk som person. Han bliver beskrevet som omsorgsfuld, konfliktsky, kærlig og bruger tit ordet ”generøs” om sig selv. Det tror jeg helt bestemt også, han er. Men jeg mangler troværdighed i bogen, for mens Pilou gennem både citater og handlinger virker akkurat som beskrevet ovenfor, viser det sig også, han pynter på anekdoterne fra sit liv, drysser lidt ekstra krymmel på her og der – og så har han et opgør med forfatteren undervejs i skriveprocessen, der er gengivet i biografien.

Da han får det første udkast af bogen til gennemlæsning, oplever skuespilleren sig selv fremstillet som doven og lad. Det resulterer i et skænderi mellem ham og Kristoffer Zøllner om, hvorvidt bogen overhovedet skal gøres færdig. Da de endelig falder ned og når til en dialog, viser det sig, Pilou Asbæk kun har læst de første fire sider af udkastet og på det grundlag er ved at fyre hele projektet i ren forfængelighed.


Det er bare en af flere episoder, hvor den internationalt anerkendte skuespiller optræder krukket, og jeg sidder tilbage med et broget billede af Pilou Asbæk, der indeholder snobberi og overklasse blandet med talent, vilje og et stort potentiale til at havne i puljen af folkekære skuespillere.

bottom of page